Bitcoin.com is één van de grootste sites ter wereld met uitleg over de cryptomunt en mogelijkheden om een digitale portemonnee aan te maken. Dankzij de waanzinnige koersstijging van de bitcoin dit jaar.
Maar mede-oprichter en Chief Technology Officer Emil Oldenburg van bitcoin.com is niet te spreken over de toekomst van de grootste cryptomunt ter wereld. Tegen de Zweedse techsite Breakit zegt Oldenburg: ”De bitcoin is op dit moment zo ongeveer de meest riskante belegging die je kunt bedenken. Extreem risicovol.”
“Sterker nog, ik heb onlangs al mijn bitcoins verkocht en ben overgestapt op bitcoin cash”, vertelt de geboren Zweed Oldenburg. Hij wijst hierbij op de hoge transactiekosten van de bitcoin en de trage verwerkingssnelheid van het bitcoinnetwerk.
Bitcoin: hoge transactiekosten, traag netwerk
Volgens sommige schattingen verdubbelen de transactiekosten van de bitcoin elke drie maanden, en kan het op piekmomenten enkele uren duren voordat een transactie met bitcoin definitief is bevestigd. De site Ars Technica becijferde onlangs dat de kosten per transactie zijn gestegen tot ongeveer 26 dollar.
Bitcoin.com houdt zich met alle aspecten van de bitcoin bezig. De site wordt beheerd vanuit Tokio, maar is officieel gevestigd in Saint Kitts.
Volgens databureau Similarweb heeft bitcoin.com enkele tientallen miljoenen unieke gebruikers per maand. De grootste inkomstenbron is een mining pool van bitcoin. Hiermee worden nieuwe eenheden van de cryptomunt verdiend via het oplossen van complexe computerpuzzeltjes, zodat transacties op het bitcoinnetwerk doorgang kunnen vinden.
Bij verkoopgolf van bitcoin is liquiditeit groot risico
Oldenburg wil niets zeggen over de omzet van bitcoin.com, maar meldt tegen Breakit dat het "een waanzinnige hoeveelheid geld is".
Ook persoonlijk zit de Zweed er warmpjes bij: “Mijn salaris is de afgelopen drie jaar in bitcoin uitbetaald." Maar volgens Oldenburg is het tijd geworden om bitcoin te dumpen en over te stappen op het kleinere broertje bitcoin cash. "Als mensen doorkrijgen hoe het eigenlijk werkt, gaan ze verkopen."
Juist om een verkoopgolf vóór te zijn heeft Oldenburg nu al actie ondernomen. Want het zogenoemde gebrek aan liquiditeit - dat wil zeggen: makkelijke verhandelbaarheid - is het grootste manco van de bitcoin.
Het kopen en verkopen van bitcoin op handelsfora lijkt momenteel geen probleem, volgens Oldenburg. Dat ontstaat pas, als een transactie moet worden vastgelegd op de blockchain, het openbare digitale register dat het hart van de bitcointechnologie vormt. Elke transactie moet door zes 'miners' bevestigd worden, voordat die officieel wordt geregistreerd. En dat neemt tijd in beslag.
Gevolg is dat er maar een beperkt aantal transacties per seconde verwerkt kunnen worden. Van belang hierbij is ook dat transacties in blokken van 1 MB verwerkt worden, waarbij deze maximale grootte ervoor zorgt dat er doorgaans zo'n 2.000 transacties per blok worden verwerkt. Deze opzet zorgt ervoor dat de bitcoin een bijzonder slecht verhandelbare en riskante cryptomunt is, aldus Oldenburg.
“Het oude bitcoinnetwerk is zo goed als onbruikbaar."
De reden dat fans van de bitcoin zich niet bewust zijn van deze risico's komt simpelweg doordat de meesten vooral kopers van de bitcoin zijn geweest, stelt Oldenburg. Veel bitcoin-eigenaren hebben nooit actief gehandeld, en dus nooit ervaren hoe groot het probleem met de snelheidsverwerking is. "Als mensen dat door beginnen te krijgen, komt er een verkoopgolf op gang."
Onderstaande grafiek (klik voor uitvergroting) geeft een beeld van de het aantal minuten dat nodig is om een bitcointransactie te bevestigen, en daar zijn ook de piektijden te zien die oplopen tot meer dan 400 minuten.
De problemen van hoge transactiekosten en lange verwerkingstijden kunnen in theorie opgelost worden, zegt Oldenburg. Maar hij ziet geen enkel teken van verandering, omdat het klassieke bitcoinnetwerk wordt beheerst door "bitcoinfanatici met taliban-achtige trekjes".
"[Zij] willen dat het zo blijft als het is. Ze zien de bitcoin als een vorm van digitaal goud, een technisch experiment - niet als iets dat je ook daadwerkelijk kunt gebruiken."
De toekomst ligt bij bitcoin cash
De ironie wil dat de site bitcoin.com steeds meer afstand neemt van de bitcoin en ook geen diensten voor de bitcoin meer ontwikkelt. De focus ligt op het afgelopen augustus afgesplitste broertje: bitcoin cash.
Oldenberg zegt hierover tegen Breakit: "Het kost maar 0,012 dollar om een transactie te doen [met bitcoin cash, red.] en er zijn geen verwerkingsproblemen met de bevestiging van transacties. Het enige is dat je grotere harddrives nodig hebt, maar dat is voor de meeste mensen geen probleem."
Bitcoin cash werkt met een andere grootte per block (8 MB) voor het verwerken van transacties, wat zorgt voor lagere transactiekosten.
Per saldo denkt Oldenburg dat de bitcoin geen cryptomunt wordt voor dagelijks gebruik: "Niet zolang het netwerk wordt beheerst door deze mensen. De oplossingen moeten komen van bitcoin cash, daar ligt de toekomst."
Goed om te weten is wel dat mede-oprichter Roger Ver van bitcoin.com, de compagnon van Oldenburg, zich heeft opgeworpen als ambassadeur van bitcoin cash.
Lees de oorspronkelijke versie van dit verhaal op Business Insider Nordic. Copyright 2017. Volg Business Insider Nordic op Twitter.